• Logg inn
  • Du har ingen produkter i handlekurven.

5 tips til hvordan lage et fantastisk nettkurs

Å lage et nettkurs kan være vanskelig dersom det er første gang du faktisk prøver deg på dette. Et nettbasert kurs innebærer at man gjennomfører et kurs enten gjennom en rekke videoklipp, tekstbasert eller kombinasjon av videoklipp og tekstbasert via en læringsplattform. Det er en fin måte for kursdeltakere til å ta et kurs når og hvor som helst i dagens moderne samfunn.

 

Les også:

Hvordan lage et online kurs – en guide for nybegynnere

Hvilken læringsplattform bør jeg velge?

 

Jeg har nå selv for første gang laget tre nettbaserte kurs hos Nettbasertekurs.no; kurs i lederrollen og lederutfordringer, kurs i hvordan lage en effektiv elevator pitch og kurs i stressmestring.

Mine personlige erfaringer med dette er at jeg synes det var tilsynelatende litt skremmende og fjernt å holde mitt første nettkurs gjennom videopptak. Tanken ved å stå foran et videokamera uten å forholde seg til et publikum med mennesker gjorde at jeg måtte være komfortabel med å stå foran kameraet. Jeg var veldig skeptisk til en slik måte å formidle, MEN jeg trosset mine usikre tanker og gikk utenfor min komfortsone. Det er to grunner til at jeg gjorde dette:

1. God tilbakemelding fra andre kursholdere om at en slik formidlingsform når ut på en mer personlig plan til publikumet
2. Ville prøve noe nytt enn tradisjonell foredrag/kurs for et publikum

Belønningen for meg var at jeg fikk et større indre glede og mestring ved å ha fullført noe jeg teknisk sett ikke hadde noe form for kunnskap med fra før av. Hensikten med å holde nettbaserte kurs var nettopp for å få formidlet mitt budskap om emner som ledelse, stress, utbrenthet og organisasjonsutvikling til så mange som mulig. Et nettbasert kurs kan dermed bidra til at du når ut til flere mennesker om viktige emner i vårt samfunn.

Hva har jeg lært ved å lage nettkurs?

Det er fem tips jeg mener en relativ ny kursholder bør ta med seg:

1. Lag en powerpoint presentasjon til ditt nettkurs

Når jeg laget mitt første kurs via www.nettbasertekurs.no hadde jeg valgt å gjøre min framtreden og formidlingsevne så strukturert som mulig. Jeg valgte å lage powerpoint presentasjon med inndeling av hovedemner og delemner. Disse hovedemnene og delemnene i powerpoint presentasjonen brukte jeg under videoopptak av kursene mine. Det betyr at mine videoer var delt inn etter hovedemnene og delemnene, og vi filmet alle mine kurs slik. En slik måte å gjøre det på kan gi deg bedre struktur og en rød tråd i ditt nettbaserte kurs, noe som gjør det enklere for kursdeltakere å følge med og raskere lære fra ditt kurs.

 

Har du valgt kursplattform enda?
Les også: Hvilken kursplattform bør du velge?

 

2. Øv flere ganger foran speilet

Det å øve foran speilet flere gang før du skal filme dine kurs er veldig viktig. Hvorfor det? Det er viktig slik at du er bevisst i forkant på hva du skal si og hvordan du skal formidle ditt budskap. Hvis du øver i forkant så er det også større sjanse for at du framstår mer tydelig og sikker foran kameraet. Det er dessuten en fin måte å spare tid på opptak av kursene dine, fordi å filme et kurs kan ta par dager avhengig av hvor godt du kan om det du skal snakke om.

3. Ha på deg fine klær

Det er viktig at når du står foran kameraet at du har fine klære som er komfortable for deg og for publikum. Det er viktig at du ikke har genser eller t-skjorte som tiltrekker seg mer oppmerksomhet på den enn selve budskapet du formidler i nettbaserte kurset ditt. Velg klær som er passende for kurset, hvis du skal holde et kurs i stressmestring så er det lite vits å ha på deg dress og framstå formell og stiv for publikumet. Du må med andre ord tilpasse din kleskode til hva type kurs du holder og hvem er det ditt nettbaserte kurs skal nå ut til (dvs. målgruppen din).

4. Ha videoserier på maks 10 minutt

Det er viktig når du laget et nettkurs at du tar hensyn til at kursdeltakere ønsker å lære noe fra dine videoserier. For at de kan lære noe fra disse videoseriene er det viktig at du tenker over hvor lang dine videoer i kurset skal være. Min erfaring er at mennesker har ikke tålmodighet og tid til å se videoer som der over 10 minutt lange. Det er derfor viktig at man gjør videoene klare, tydelige og korte slik at kursdeltakerne klarer å følge med på hva du prøver å formidle til dem. Læringseffekten vil dermed være mye større hvis du holder dine videoer ikke lengre enn 10 minutt!

5. Ta pauser imellom videoene dine

Personlig mener jeg at dette tipset er veldig viktig. Bakgrunnen for dette er at når du står foran kameraet skal du være fokusert med riktig kroppstilling, se rett frem mot kameraet, være tilstede og formidle budskapet tydelig. Dette krever en del energi og fokus fra deg, og hvis du ikke tar par pauser under opptak av kurset ditt kan du bli sliten, lite oppmerksom og dermed prestere dårligere foran kameraet. Hvis du tar pauser er det fint å drikke vann og gjerne snakke om noe annet med andre for å få et avbrekk fra videoopptakene.

Hvis du ønsker flere tips fra meg om hvordan stå foran kameraet og formidle noe du er engasjert i, ta kontakt med meg på mail: [email protected]

Med vennlig hilsen
Mirza Mujic

Link til bloggpost: www.mujicconsulting.bloggnorge.com/2016/02/08/tips-hvordan-lage-et-nettbasert-kurs/

8. desember 2018