• Logg inn
  • Du har ingen produkter i handlekurven.

Hvordan gjøre om et foredrag til et nettkurs (4 tips)

Det er mange foredragsholdere som ønsker å lage et nettkurs. Forrige uke møtte vi Audun Høidal for å gjøre om foredraget hans til et nettkurs. Vi har også lagd 3 nettkurs med Mujic Consulting, og det er tydelig at tankegangen bak et foredag er annerledes enn et nettkurs. Her er noen av de tingene vi har lært så langt.

Hold deg til 3 minutter av gangen

Som foredragsholder er du som regel vant til å være spontan og «in the moment». Du leser folkemengden og foredragene er aldri like fra gang til gang. Noen ganger har du 40 minutter til rådighet, andre ganger har du 2 timer. Noen publikum er mer åpne for humor enn andre og det gjør deg kanskje mer løssluppen.

Mange tenker at de skal være like spontane under filmingen av et nettkurs, og ønsker å filme klipp av 20 minutter i slengen. Det er fult mulig å gjøre dette, men det gjør det kun vanskeligere for deg selv samtidig som du ikke utnytter alle fordelene av et nettkurs.

Hvis du filmer kurset ditt i 20 minutter lange filmer, vil mest sannsynlig den «indre perfeksjonisten» til å være missfornøyd med ett eller annet i løpet av de 20 minuttene. Og for å slippe og klippe i filmen (som fort blir uprofesjonelt) må du filme hele filmen på nytt. Når du filmer nettkurset i små videoer av 2-3 minutter kan du enkelt gå tilbake å filme en liten seksjon på nytt, om du skulle være missfornøyd.

Samtidig vil kundene dine synes det er mye mer oversiktlig, og enklere å gå tilbake til spesifikke deler av kurset om ønskelig.

Dette tar selvfølgelig litt tid å gjøre om foredraget til mindre deler, men for at nettkurset ditt skal bli best mulig er dette en veldig viktig øvelse.

Her er noen spørsmål for å få deg til å tenke:

  • Kan vær powerpoint slide være en video?
  • Hva er naturlige seksjoner/moduler i foredraget ditt?

Øv på å snakke inn i et kamera

Når du skal lage et nettkurs for første gang er det mange som føler det litt uvant å snakke inn til et kamera. Selv om vi som filmer ikke merker noe særlig under selve filmingen, vil du se og merke det på deg selv når du ser klippene etterpå.

Bruk derfor litt tid på å stå forran et kamera. Det trenger ikke være noe mer enn en smarttelefonen eller et lite systemkamera. Du kommer til å merke at det er uvant og kanskje litt skummelt.

Vi merker at de vi filmer blir tryggere og tryggere på seg selv i løpet av en dag med filming. Så bruk gjerne en times tid på å filme deg selv før du skal bli filmet på ordentlig, du kommer til å være evig takknemmelig!

Bruk PowerPoints i videoene

Du har helt sikkert mange PowerPoints fra foredragene dine, og disse bør du bruke underveis i videoene! Det kan bli kjedelig og monotont å kun se på en person som snakker (selv om det kun er 3 minutter). Bruk derfor PowerPoint slides til å skifte scene underveis. Slidene legger vi til etter filmingen, men det er lurt å tenke igjennom hvilke slides som skal komme når før vi begynner filmingen. Du kan også henvise til slidene underveis i videoene – «som du ser på dette bildet» etc. Husk at det ikke bør være noe særlig mer enn 1-2 slides per video, da kan det fort bli for mye hopping frem og tilbake.

Oppsummering i slutten av videoene

Det er ulike mennesker som tar nettkursene dine, og noen får med seg mer av innholdet om du inkluderer en oppsummeringsslide på slutten av videoen. Skriv en setning som konkluderer det du har snakket om i videoen, slik at du er sikker på at kursdeltakeren får med seg det viktigste. La bildet stå i 5 sekunder før filmen er ferdig.

Er du foredragsholder i dag, og ser på mulighetene for å lage ditt eget nettkurs? Ta kontakt med oss i dag, så kan vi hjelpe deg i gang! Vår visjon er å samle alle norske nettkurs på samme nettside – vi mener dette er enklere både for kundene og kursholderne. Bli kursholder å publiser kurset ditt her du også!